Warsztaty na temat kuchni francuskiej w klasie 2b

W poniedziałek, klasa 2b uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, które przeprowadziła dla nas Pani Natalia - mama jednego z uczniów - będąca ekspertem w tym temacie. Była to dla nas doskonała okazja aby poznać świat kulinarnych doznań kuchni francuskiej oraz doświadczyć nowych smaków i aromatów.
 
Poznaliśmy wiele faktów i anegdot na temat omawianej kuchni, historię wybranych potraw a nawet sposoby ich przyrządzania. Najwięcej radości sprawiła nam cześć praktyczna zajęć: możliwość dotykania, wąchania i smakowania przyniesionych przez prowadzącą przysmaków.
 
Na naszych talerzach znalazły się takie pyszności jak: bagietki ze słonym masłem, croissanty, regionalna kiełbasa, fuagra, aromatyczne sery i słodkości. Mieliśmy także okazję samodzielnie utrzeć ser do zapiekanki makaronowej „gratin de pates”, którą następnie spałaszowaliśmy aż do dna garnka :)
Dziękujemy!
 

Galeria